Εργαστήρι Σκηνοθεσίας

με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο

17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2019
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Το εργαστήρι

Με οδηγούς συγκεκριμένα κείμενα και μέσα από ασκήσεις και μικρά projects, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος μελέτησε με τους συμμετέχοντες τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει ένας σκηνοθέτης, αρχικά με το κείμενο, πριν και κατά τη διάρκεια της πρόβας, και στη συνέχεια με τους συνεργάτες του, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν να συλλέγουν τα αρχικά τους ερεθίσματα, τις εικόνες ή τις ιδέες που γεννά ένα έργο, να οργανώνουν την έρευνά τους γύρω από το έργο, τον συγγραφέα και την εποχή του, να διαμορφώνουν τις αισθητικές τους επιλογές και να τις επικοινωνούν στους συνεργάτες τους, να αξιοποιούν τις δυναμικές του χώρου και να καθοδηγούν τους ηθοποιούς στην προσέγγιση και το χτίσιμο κάθε ρόλου, από το ξεκίνημα των προβών ως την τελική παράσταση.

Παράλληλα με τη δημιουργική διαδικασία, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να επιλέγουν τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες τους, πώς να οργανώνουν την ομάδα και να διαμορφώνουν το κλίμα συνεργασίας, αλλά και πώς να εμψυχώνουν τη δημιουργική τους ομάδα.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation, Tai – Chi, Βιοενέργειας, Κινησιολογίας και Θεατρικής Έκφρασης.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Θεσσαλονίκης, με τον οποίο έχει παρουσιάσει έργα των Έγκβιστ, Ζενέ, Κολτές, Σαίξπηρ, Στάικου, Παπαγεωργίου, Πόε, Σίλβερ και Κέην.

Σκηνοθέτησε στο ΚΘΒΕ τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου (2001), την «Ελένη» του Ευριπίδη (2008), τον «Υμπύ Βασιλιά» του Αλφρέ Ζαρύ (2009), «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι» (2010), «Εις το φως της ημέρας» του Κωνσταντίνου Καβάφη (2011), «Συνέβη και του χρόνου» του Άλαν Έικμπορν (2014), «Οικογενειακή Γιορτή – Festen» του Tomas Vintenberg (2016-2017).

Στο Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας στη Ρουμανία σκηνοθέτησε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ (2005), «Μήδεια» του Ευριπίδη (2006), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (2013), «Ο Γλάρος» του Τσέχοφ (2015).

Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετώντας τον «Μπάαλ» του Μπρεχτ (2002), στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με το έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπέρφους (2010) και το θέατρο Black Box με το “Zyclon” του Θανάση Τριαρίδη.

Ως ηθοποιός έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στα έργα «Αγαπητά Πούλια» Ζαν Ανούιγ, «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, «Οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Παίξ΄ το πάλι Χαμ» Β. Παπαγεωργίου, «Τα λουλούδια στην Κυρία» Άκη Δήμου, «Βόυτσεκ» Μπίχνερ, «Κοσμικό γεγονός» Νιλ Λα Μπιουτ, «Μάκιναλ» Σόφι Τρ. Έντγουελ, «Πέρρ Γκυντ» Ίψεν.

Δίδαξε θέατρο στο Θεατρικό Εργαστήρι των Νέων Μορφών (1997-2001), στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2001-2010), στο Τμήμα Θεάτρου της Σχόλης Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2007-2010), στην 4η και την 7η θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου (2003, 2006), στη διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στη Σινάια της Ρουμανίας (2005), την 9η Διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στην πόλη του Μεξικό, στο πρόγραμμα “Diaspora” του Εθνικού Θεάτρου Σκωτίας στη Γλασκόβη (2006). Συμμετείχε στη συνάντηση νέων σκηνοθετών και συγγραφέων που διοργανώθηκε από την European Theatre Convention το καλοκαίρι του 2002 στη Γαλλία (Pelussin) και στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ δραματικών σχολών στο Ταμπίκο του Μεξικό την άνοιξη του 2004.