ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τα Μαθήματα θεάτρου απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν πτυχές του θεάτρου, ώστε μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικά παιχνίδια να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και το ομαδικό πνεύμα, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους, να μοιραστούν προβληματισμούς.

Τα μαθήματα θεάτρου (δημιουργική γραφή, σύγχρονος χορός & κίνηση, θέατρο στην πραγματικότητα) είναι αυτοτελώς οργανωμένα. Μπορεί κανείς να να επιλέξει ένα ή περισσότερα μαθήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Πόσο εύκολο είναι να γράψουμε ένα θεατρικό έργο;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι πολύ εύκολο να γράψεις ένα θεατρικό έργο. Αρκεί να βάλεις δύο ανθρώπους πάνω στη σκηνή να μιλούν. Ωστόσο, παρότι ο ο διάλογος είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό ενός θεατρικού έργου, αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι είναι γραμμένο σε διάλογο είναι και θέατρο. Ο θεατρικός διάλογος έχει συγκεκριμένες ιδιότητες, απαιτήσεις και τεχνικές, επειδή όλα (σχέσεις, χαρακτήρες, πλοκή, πίσω κείμενο) συμβαίνουν μέσα απ’ αυτόν.

Τι είναι ένα θεατρικό έργο;

Το θέατρο δεν είναι λόγια. Είναι δράση. Δράση μέσα στα λόγια και μέσα από τα λόγια.

Τι διδάσκεται στο Εργαστήριο

Στο μάθημα αυτό οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές και τα εργαλεία της δραματουργίας, μέσα από την ανάλυση παραδειγματικών κειμένων, ενώ παράλληλα, μέσα από ένα πλέγμα απλών και σύνθετων ασκήσεων, ασκούνται στην

  • ανακάλυψη τεχνικών για τη διεύρυνση της φαντασίας και την επιλογή ιστοριών και θεμάτων
  • κατανόηση και χρήση των τεχνικών της θεατρικής γραφής
  • σύνθεση της πλοκής και οργάνωση της δομής
  • εξέλιξη και κορύφωση της δράσης
  • κατανόηση των εξωτερικών και εσωτερικών συγκρούσεων
  • δημιουργία και ανάπτυξη χαρακτήρων

 Διάρκεια εργαστηρίου

Το εργαστήρι έχει τετράμηνη διάρκεια. Ένα 3ωρο την εβδομάδα.

  • Οκτώβριος-Ιανουάριος
  • Φεβρουάριος-Μάιος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνεται σε όσους γράφουν ή ενδιαφέρονται να γράψουν για το θέατρο. Προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.

ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ

Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις)

Σοφία Ευτυχιάδου (θεατρολόγος-δραματολόγος).